Nauczanie zdalne – zmiany w kanonie kształcenia ogólnego, innowacje, praktyczne problemy - Krzyszkowska, Małgorzata; Motak, Anna; Zięć, Maria (Edukacja • Terapia • Opieka, 2021)
Realizacja innowacji pedagogicznej ma na celu ubogacenie lekcji, wspieranie wszechstronnego rozwoju uczniów, ułatwianie zapamiętywania, a tym samym poprawę jakości pracy szkoły. Nie ulega wątpliwości, że dobrze zaplanowana i przeprowadzona innowacja nie tylko bardziej angażuje samych uczniów w proces poznawczy, ale także wymaga od nauczyciela dodatkowych, kreatywnych i celowych działań. W warunkach szkolnych, stacjonarnych realizacja działalności innowacyjnej nie powinna przysparzać wielu trudności. Mamy bowiem do dyspozycji mnogość środków dydaktycznych, możemy wybierać spośród szerokiego wachlarza metod. Nieco inaczej sytuacja wygląda podczas nauczania zdalnego. Nauczanie online ma zarówno zalety, jak i wady. Istnieje szeroka gama programów i platform, które mogą być bardzo przydatne, np. w nauczaniu języka angielskiego, takie jak: Insta.ling, Learningapps, Wordwall, Liveworksheets oraz Quizlett. Problemem mogą być kwestie technologiczne. Niektórzy uczniowie bez niezawodnego dostępu do Internetu mają trudności w uczestniczeniu w zajęciach online. U pewnej grupy można zauważyć także brak motywacji i samodyscypliny – nie każdy uczeń ma tyle motywacji do nauki oraz samodyscypliny, aby samodzielnie przygotować się do zajęć.