Teórie transformácie školy a rodiny v súčasnej vzdelanostnej spoločnosti - Kominarecová, Edita (Edukacja • Terapia • Opieka, 2022)
Vybrané futurologické teórie vývoja spoločnosti sú základným odkazom predloženej štúdie. Predstavujú dôležité teoreticko-metodologické východisko pre formovanie vzdelanostnej spoločnosti, v ktorej má dôležitú funkciu vzdelávací systém. V predchádzajúcom, ale aj v súčasnom období, prechádza tento system transformačnými zmenami, ktorých zámerom je skvalitnenie vzdelania pre potreby vzdelanostnej spoločnosti. V širokom spektre informácií, ktoré prenikajú aj do školského kurikula je dôležité vedieť sa orientovať, k čomu napomáha nielen učiteľ, ale aj samotný žiak so svojim kritickým myslením. Autorka sa, z tohto pohľadu, zameriava aj na výsledky výskumu PISA, ktoré prezentujú čitateľskú gramotnosť žiakov na Slovensku.