Współpraca uczelni wyższej z przedszkolami i szkołami podstawowymi w środowisku lokalnym - Błażejewski, Wojciech (Edukacja • Terapia • Opieka, 2022)
Dążąc do przygotowania oferty współpracy naukowej placówek przedszkolnych i szkolnych z Uczelnią (PWSTE w Jarosławiu), przeprowadzono badania sondażowe w środowisku lokalnym na temat aktualnych potrzeb w dziedzinie kształcenia ustawicznego nauczycieli. Zebrane od dyrektorów i nauczycieli opinie, oceny i postulaty, uporządkowano oraz opatrzono stosownym komentarzem. Sformułowano także wynikające z badań wnioski z myślą o wykorzystaniu ich przy opracowywaniu koncepcji dalszej owocnej współpracy praktyków z pracownikami naukowo‐dydaktycznymi szkoły wyższej.