Edukacja uczniów z Ukrainy na terenie powiatów: włodawskiego, krasnostawskiego, chełmskiego i Miasta Chełm - Sawicka, Krystyna (Edukacja • Terapia • Opieka, 2023)
Obszar będący pod nadzorem Delegatury w Chełmie Kuratorium Oświaty w Lublinie to teren przygraniczny, najbliższy Ukrainie. Wybuch wojny spowodował, ze głównie tam pojawiali się pierwsi uchodźcy. Konieczność zapewnienia nauki przybywającym dzieciom stanowiła wielkie wyzwanie. W artykule przedstawione są osobiste refleksje dotyczące tych dni.