Wybrane formy fizjoterapii w integracji dzieci uchodźców z Ukrainy - Strój, Ewa; Gajoch, Aneta; Witkoś, Joanna; Błażejewski, Grzegorz (Edukacja • Terapia • Opieka, 2023)
Wojna na terytorium Ukrainy zmusiła około 7 milionów mieszkańców tego państwa do opuszczenia swojej ojczyzny. Znaczna część uchodźców to kobiety i dzieci, które stanowią obecnie część polskiego społeczeństwa. W celu ułatwienia obywatelom Ukrainy procesu integracji społecznej możliwe jest wykorzystanie wybranych form fizjoterapii. Wykorzystanie psychospołecznych i emocjonalnych efektów, jakie niesie ze sobą aktywność fizyczna, wprowadza osobę ćwiczącą w stan relaksu, odprężenia oraz stanowi skuteczną metodę redukowania poziomu stresu. Ruch poprawia nastrój, ułatwia nawiązywanie kontaktów społecznych, dodaje wiary w siebie, zmniejsza objawy depresji oraz zwiększa odporność psychiczną. Dodatkowo istnieje możliwość urozmaicania zajęć, modyfikowania ich do potrzeb dziecka i zwiększania ich atrakcyjności. Fizjoterapia oferuje zróżnicowane formy terapii, m.in. zabawy ruchowe, choreoterapię, terapię Snoezelen, terapię w wodzie, masaż, akupresurę, jogę, ćwiczenia oddechowe oraz animaloterapię. Troska o odpowiednią edukację oraz czas odpoczynku i relaksu dzieci uchodźców są istotne ze względu na prawidłowy rozwój psychiczny i fizyczny młodego człowieka. Dla niektórych dzieci z Ukrainy, Polska jest docelowym krajem azylu, gdzie mają szansę na pomyślną adaptację, integrację społeczną i budowę swojej przyszłości.