Rodzice wobec wyzwań wychowawczych pokolenia igenersów - Pawłowska, Bożena (Edukacja • Terapia • Opieka, 2024)
Niniejszy artykuł skupia się wokół problemu różnych wyzwań wychowawczych pokolenia igenersów, przed którymi stają od kilku lat rodzice. Problem jest społecznie aktualny i coraz bardziej rozległy na skalę światową. Jednym z nich jest powszechne uzależnienie od mediów IT, które dotyka młodzież, dzieci w wieku przedszkolnym, jak i przybyłe do Polski w ostatnim czasie dzieci z Ukrainy. Ponadto zaprezentowano przeprowadzone wyniki badań wśród nauczycieli i rodziców na temat mediów IT oraz ich wpływu na dzieci. Często rodzice nie są do końca świadomi istniejących zagrożeń ze strony mediów cyfrowych. Dlatego tak ważne jest ukazywanie im i uświadamianie realnego zjawiska.