Prężność psychiczna a poziom stresu i radzenie sobie ze stresem w służbach mundurowych - Czuba, Barbara; Ciąpała, Joanna (Edukacja • Terapia • Opieka, 2024)
Praca miała na celu badanie stresu wśród funkcjonariuszy służb mundurowych oraz strategii radzenia sobie ze stresem. Omówiono charakterystykę pracy i typowe stresory w tych zawodach. Przeprowadzono badania, analizując wpływ cech osobowościowych na poziom stresu. Zidentyfikowano skuteczne strategie radzenia sobie ze stresem. Wnioskiem jest istotność cech osobowościowych i strategii radzenia sobie w redukcji stresu i poprawie dobrostanu funkcjonariuszy. Wiedza ta ma implikacje dla opracowania programów zarządzania stresem w służbach mundurowych, poprawy jakości pracy i dobrostanu funkcjonariuszy. Celem niniejszej pracy jest lepsze zrozumienie problematyki stresu wśród funkcjonariuszy służb mundurowych oraz znalezienie skutecznych strategii radzenia sobie ze stresem w miejscu pracy. Przyjęcie takiego podejścia może przyczynić się do poprawy warunków pracy i dobrostanu funkcjonariuszy służb mundurowych, a także przyczynić się do rozwoju bardziej efektywnych programów wsparcia psychologicznego w tych zawodach.