Uwarunkowania błędów rodzicielskich a trudności wychowawcze dzieci uczęszczających na warsztaty rozwoju emocjonalnego z elementami TUS - Czuba, Barbara; Ciąpała, Joanna (Edukacja • Terapia • Opieka, 2024)
Praca skupia się na roli rodziców w kształtowaniu rozwoju dzieci poprzez analizę postaw wychowawczych oraz ich wpływu na funkcjonowanie dziecka. Jest to istotne zagadnienie, gdyż proces wychowania ma kluczowy wpływ na kształtowanie osobowości i umiejętności społecznych dzieci, co może mieć długofalowe konsekwencje dla ich życia dorosłego. Rodzice odgrywają kluczową rolę w przekazywaniu systemu wartości i doświadczeń, które wpływają na rozwój dziecka. Badanie skupia się na identyfikacji błędów wychowawczych popełnianych przez rodziców i ich wpływie na zgłaszane problemy wychowawcze dzieci. W badaniach wykorzystano skalę postaw rodzicielskich opracowaną przez Mieczysława Plopę. Wyniki analizy pozwalają na lepsze zrozumienie związku między postawami rodzicielskimi a trudnościami wychowawczymi dzieci. Praca zawiera również opis metodologii badań własnych, w tym dobór próby badawczej i przebieg badania. Analiza uzyskanych danych pozwoliła na określenie związku pomiędzy postawami rodzicielskimi a problemami wychowawczymi dzieci. Wnioski z pracy mają praktyczne zastosowanie i mogą być wykorzystane do wsparcia rodziców w pełnieniu ich roli w procesie wychowania. Praca ma również na celu zachęcenie rodziców do refleksji nad własnymi postawami wychowawczymi i podejmowania ewentualnych zmian w celu wspierania prawidłowego rozwoju ich dzieci.