Ochrona prawna i instytucjonalna pracowników sektora opieki społecznej - Zawadzki, Aleksander; Rejman, Krzysztof (Edukacja • Terapia • Opieka, 2024)
Zapewnienie bezpieczeństwa w miejscu pracy jest fundamentalnym obowiązkiem każdego pracodawcy wobec pracownika. Jednak pracownicy socjalni w sektorze pomocy społecznej nadal borykają się z brakiem odpowiedniej ochrony. Należy zaznaczyć, iż pracownik socjalny odgrywa niezwykle ważną, często niedocenianą rolę w społeczeństwie, pomagając osobom znajdującym się w trudnych sytuacjach życiowych. Ich zadania obejmują m.in. wspieranie osób bezdomnych, uzależnionych, ofiar przemocy, a także rodzin w kryzysie. Ze względu na specyfikę pracy oraz narażenie na różnorodne niebezpieczeństwa, pracownicy socjalni potrzebują odpowiedniej ochrony prawnej i instytucjonalnej. Omówienie powyższej problematyki stanowi główny cel niniejszego artykułu.