Przywództwo edukacyjne jako nowy model zarządzania w oświacie - Leżucha, Magdalena (Edukacja • Terapia • Opieka, 2019)
W dobie reformy systemu edukacji, rola i funkcje dyrektora szkoły uległy dużej zmianie, od działalności odtwórczej, aż po samodzielne i twórcze podejmowanie decyzji. Dyrektor otrzymał szeroki zakres uprawnień, jednocześnie też znacznie zwiększył się zakres jego odpowiedzialności, nie tylko przed władzami oświatowymi, ale przede wszystkim wobec lokalnego środowiska oraz uczniów. Współcześnie konieczne staje się przedefiniowanie roli dyrektora i wyposażenie go w niezbędne kompetencje, czyniące go menadżerem oświaty, którego zadaniem jest efektywne zarządzanie szkołą na trudnym rynku oświatowym.