Szanse i zagrożenia w edukacji zdalnej - Ruszaj, Zbigniew (Edukacja • Terapia • Opieka, 2021)
Zmiany w polskiej szkole wymuszone sytuacją kryzysową postrzegane są głównie w kontekście intensywnego wykorzystania nowych technologii w kształceniu na odległość. Jednak zaistniała sytuacja pociągnęła za sobą spore zmiany w kompetencjach nauczycielskich, zwłaszcza metodycznych. Pojawiają się również liczne problemy związane z możliwością wykluczania wychowanków. U jego podstaw leżą różne uwarunkowania. Zachodząca zmiana i pojawiające się problemy są jednak szansą na rozwój instytucji.