Matematyka a świat, który nas otacza. Spojrzenie dydaktyka matematyki na realizację zagadnień z obszaru stosowanie matematyki na zajęciach edukacji matematycznej w szkole i przedszkolu - Swoboda, Ewa (Edukacja • Terapia • Opieka, 2022)
Obiekty i procedury matematyczne mają swoje korzenie w otaczającym nas świecie. Jedna z elementarnych życiowych potrzeb człowieka wiązała się z umiejętnością wymierzania, określania ilości i wielkości. W podstawie programowej do matematyki dla najmłodszych znajduje się dział „umiejętności praktyczne”. Powinien być on traktowany jako dział organicznie związany z kształtowaniem kompetencji matematycznych, tak, jak to pokazuje historia matematyki, a nie jako sztuczny dodatek do budowania rozumienia pojęć związanych z liczbami i figurami geometrycznymi. W tym artykule poruszamy zagadnienia metodyczne związane z ważeniem oraz z pomiarem czasu.