Zasady wychowania w koncepcji opiekuńczo-wychowawczej bł. ks. Bronisława Markiewicza (1842–1912) jako źródło inspiracji i motywacji do działalności duszpastersko-wychowawczej - Kustra, Czesław (Edukacja • Terapia • Opieka, 2022)
Zasady wychowania realizowane w koncepcji opiekuńczo-wychowawczej ks. Bronisława Markiewicza na przełomie XIX i XX wieku wyrażały troskę o integralny rozwój człowieka, jego ludzkich i chrześcijańskich wartości, o pełne wykształcenie intelektualne, zmierzające do zabezpieczenia, z jednej strony – przed złem, a z drugiej – wyzwalania, mobilizowania woli do pełnienia zadań w społeczeństwie i w Kościele. Wyrażają także działania wychowawcze zmierzające do zaspokojenia materialnych potrzeb wychowanka, aby ten, z powodu nędzy, nie był skazany na blokadę osobowego rozwoju. Dzisiejsze hasła, aby wychowywać dzieci bezstresowo, czy też w luzackiej przestrzeni społecznej „róbta co chceta”, wypracowane zasady pedagogiczne przez ks. Bronisława Markiewicza, są aktualne i mogą być dużą pomocą w wychowaniu dzieci i młodzieży.