Nauczyciel jako mediator w rozwiązywaniu konfliktów szkolnych - Leżucha, Magdalena (Edukacja • Terapia • Opieka, 2022)
Szkoła jako przestrzeń wzajemnych relacji i interakcji jest miejscem szczególnego ryzyka wystąpienia konfliktów i sporów. W obliczu nieporozumień i sporów uczniowskich na skutek braku komunikacji i podmiotowego traktowania siebie nawzajem, nauczyciele często wchodzą w konflikty z uczniami. Sposobem na pojawiąjące się trudne sytuacje są mediacje, które odpowiednio prowadzone przez mediatora, według zasad opartych na zrozumieniu wzajemnych interesów, przynoszą korzyści obu stronom konfliktu. Mediator wprowadza do praktyki edukacyjnej umiejętność poprawnego porozumiewania się, empatycznego i asertywnego zachowania oraz wskazuje sposoby rozwiązywania konfliktów. Działania mediatora (nauczyciela) prowadzą do wzajemnego zrozumienia zaistniałego problemu oraz znalezienia przez strony sporu jak najlepszego rozwiązania i wdrożenia go w życie. Mediator jest niejako strażnikiem przestrzegania umowy mediacyjnej, której celem jest unikanie podobnych sytuacji w przyszłości. Celem niniejszego opracowania jest: po pierwsze ukazanie mediacji w szkole jako metody, która uczy rozumieć własne czyny, ponosić za nie odpowiedzialność, uwrażliwiać na uczucia i prawa drugiego człowieka. Natomiast drugim celem artykułu jest zwrócenie uwagi na ważną i nieocenioną rolę nauczycieli w rozwiązywaniu uczniowskich sporów poprzez zastosowanie mediacji, czyli bezpiecznego i skutecznego sposobu rozwiązywania, a nie eskalowania konfliktów.