Stereotypy i uprzedzenia we wzajemnych relacjach Polaków i Ukraińców jako bariery integracyjne - Ostafiński, Witold (Edukacja • Terapia • Opieka, 2023)
Wybuch wojny i agresja Rosji na Ukrainę spowodowały falę emigracji z Ukrainy, głównie skierowaną na terytorium Polski. Tysiące ludzi przeszło polsko-ukraińską granicę, szukając schronienia przed agresorem. Emigrantami były głównie kobiety i dzieci, większość mężczyzn pozostała w swoim kraju, by bronić ojczyzny. Polska przyjęła sąsiadów z otwartymi ramionami, wielu ludzi bezinteresownie udostępniło emigrantom swoje domy, pomogło w pierwszych tygodniach pobytu w naszym kraju. Organizowano zbiórki żywności, środków higieny, odzieży i innych artykułów. Pomagano załatwiać sprawy urzędowe i zorganizować życie w Polsce. Większość Polaków przychylnie odniosła się do Ukraińców uciekających przed wojną, okazując im życzliwość i wsparcie. Nie można jednak pominąć faktu, że we wzajemnych relacjach Polacy i Ukraińcy z dużą rezerwą, nierzadko wrogo odnosili się do siebie, kierując się stereotypami i uprzedzeniami. Wynikało to z wielu czynników, a jednym z najważniejszych wydają się być zaszłości i uwarunkowania historyczne. Problem ten może stanowić dużą barierę integracyjną. Celem tego artykułu jest omówienie wzajemnych stereotypów i uprzedzeń Polaków i Ukraińców w kontekście wzajemnych relacji i integracji obu narodów.