Tworzenie bezpiecznej przestrzeni do poznawania cyfrowego świata przez dzieci przedszkolne – z doświadczeń Miejskiego Przedszkola nr 8 Montessori w Jarosławiu - Molter, Agnieszka (Edukacja • Terapia • Opieka, 2024)
Nieustannie zmieniająca się rzeczywistość, era cyfryzacji, wpływ technologii, kierunki zmian cywilizacyjnych wymagają dostosowania edukacji do zmieniający się warunków. Obecnie w procesie edukacji najmłodszych bardzo często stosuje się nowoczesne technologie. Stąd tak ważne jest wychowanie dzieci do odpowiedniego posługiwania się cyfrowymi narzędziami. Istotnym zadaniem nauczycieli będzie więc nie tylko nauczenie posługiwania się nimi, ale także pokazanie dzieciom korzyści i zagrożeń wynikających z posługiwania się nowoczesnymi technologiami. Jest to też poszerzenie wachlarza umiejętności dzieci, które będą miały znaczenie w przyszłości, czyli przygotowanie dzieci do życia w cyfrowym społeczeństwie.