Zagrożenia asymetryczne bezpieczeństwa wewnętrznego występujące w środowisku morskim - Kopczewski, Marian; Stec, Magdalena (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Nierozerwalnie związane z rozpatrywaniem charakteru zagrożeń bezpieczeństwapo zakończeniu tzw. zimnej wojny jest także pojęcie asymetrii. Współczesne zagrożeniabezpieczeństwa międzynarodowego są bowiem mocno zróżnicowane, trudniejsze do wykrycia,a także mniej przewidywalne niż przed 1989 r., kiedy dominującym zagrożeniem była możliwość wybuchu III wojny światowej pomiędzy mocarstwami. Pojęcie to po raz pierwszy pojawiło się w przestrzeni publicznej w 1995 r., za sprawąpublikacji pt. Połączona walka sił zbrojnych USA27 i odnosiło się do sił zbrojnych StanówZjednoczonych. Zostało ono zdefiniowane jako dwustronne starcie rożnych rodzajów sił zbrojnych. Ostatnia dekada ubiegłego wieku była czasem, gdy obydwa mocarstwa niedążyły do bezpośredniej konfrontacji i utrzymywały tzw. gorący pokój, za wyjątkiemtzw. wojen zastępczych (ang. proxy war). Od zakończenia tzw. zimnej wojny zaobserwowaćmożna istotny wzrost znaczenia działalności organizacji terrorystycznych orazzorganizowanych grup przestępczych. Podmioty te, teoretycznie dysponujące o wielemniejszym potencjałem niż byty państwowe, istotnie wpływają na ich funkcjonowanie, przede wszystkim w aspekcie psychologicznym. Innym, równie ważnym czynnikiem wpływającym na asymetrię współczesnego świata są negatywne skutki globalizacji, któreskutkują m.in. zacieraniem granic państwowych, ułatwiając w ten sposób działalnośćnielegalnie działających podmiotów oraz pogłębiając i tak wyraźne zróżnicowaniew poziomie życia, co w swej istocie może być czynnikiem motywującym do nielegalnej działalności w celu polepszenia poziomu egzystencji. Pojęcie zagrożenia asymetrycznegozwiązane jest ze stosowaniem przez stronę o teoretycznie niższym potencjale gróźbpodczas konfliktu, czego efektem jest stosowanie odmiennych, nierzadko nielegalnychmetod, technik i środków prowadzenia rywalizacji. Działania te prowadzone są w celumaksymalnego utrudnienia możliwości wykorzystania przewagi przeciwnika, i przez tozniwelowania różnic w potencjałach obu stron.