Zagrożenia mające wpływ na bezpieczeństwo społeczne państwa - Kardis, Kamil; Pauliuchuk, Yury (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Współcześnie istnieje wiele zagrożeń bezpieczeństwa społecznego. W Pierwszej części artykułu autorzy opisują oraz dzielą zagrożenia społeczne. W dalszej części zwracają uwagę na poszczególne zagrożenia oraz szczegółowo je charakteryzują. Bardzo ważne znaczenie ma polityka państwa, która kształtuje społeczeństwo i ma wpływ na jego życie. Państwo dąży do poprawy bezpieczeństwa społecznego, ponieważ ilość czynników generujących zagrożenia wraz z rozwojem cywilizacyjnym stale wzrasta, pomimo stosowania coraz doskonalszych systemów zabezpieczeń dlatego celem artykułu jest przybliżenie problematyki zagrożeń bezpieczeństwa społecznego oraz ukazanie wpływu na bezpieczeństwo państwa.