Zagrożenia wewnętrzne wpływające na bezpieczeństwo państwa - Mierzwa, Janusz; Radwański, Grzegorz (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
W artykule omówiono zagadnienie zagrożeń wewnętrznych wpływających na bezpieczeństwo państwa. Na początku omówiono zagrożenia polityczne, w tym współcześnie największe zagrożenie polityczne bezpieczeństwa wewnętrznego Polski, jakim jest korupcja. Następnie przedstawiono zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego państwa, które uniemożliwiają rozwój ekonomiczny zgodny z określonymi kierunkami i tempem, a przez to osłabiają potencjał gospodarczo-obronny kraju. Scharakteryzowano także zagrożenia naturalne, przemysłowe i ekologiczne. W artykule podkreślono, że zagrożeń nie można całkowicie wyeliminować ani do końca precyzyjnie przewidzieć ich czasu i miejsca wystąpienia. Natomiast zadaniem władz państwa polskiego jest ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań oraz wprowadzanie nowych i aktualizacja już istniejących rozwiązań prawnych, by stworzyć kompleksowe narzędzia zarządzania kryzysowego. Ma to służyć poprawie bezpieczeństwa obywateli.