Determinanty bezpieczeństwa społecznego - Rejman, Krzysztof; Bąk, Sebastian (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
W artykule autorzy przedstawiają zagrożenia bezpieczeństwa społecznego oraz ich wpływ na bezpieczeństwo obywateli. Główne problemy, jakie poruszają to uzależnienia od środków psychotropowych oraz problem narkomanii. W pierwszej części artykułu definiują bezpieczeństwo społeczne, przedstawiają podział czynników oraz pokazują ich wpływ na bezpieczeństwo państwa. W kolejnej części zwracają uwagę na odpowiedzialność państwa i działanie na rzecz poprawy bezpieczeństwa społecznego. Podsumowując, analizują Krajowy program przeciwdziałania narkomanii oraz wskazują jego ważną rolę w przeciwdziałaniu narkomanii i co za tym idzie – poprawę bezpieczeństwa społecznego. Celem artykułu jest przybliżenie problematyki zagrożeń bezpieczeństwa społecznego i ich wpływ na funkcjonowanie państwa. Należy jednak zaznaczyć, iż narkomania nie jest jedynym zagrożeniem bezpieczeństwa społecznego, ale jej wzrastająca podaż przyczynia się do rozpowszechniania wielu zjawisk patologicznych.