Problemy bezpieczeństwa energetycznego – elementu infrastruktury krytycznej w Polsce - Grobelny, Zbigniew; Chrząszcz, Aneta (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Bezpieczeństwo energetyczne to odporność gospodarki na możliwe zakłócenia w sferze pokrycia bieżącego i perspektywicznego zapotrzebowania odbiorców na paliwa i energię, przy zachowaniu wymagań technicznych i ekonomicznych oraz ochrony środowiska. Artykuł omawia generalne problemy bezpieczeństwa energetycznego w Polsce. Wskazano w nim, oprócz ogólnych pojęć bezpieczeństwa energetycznego, także czynniki wpływające na bezpieczeństwo energetyczne oraz zagrożenia. Omówiono wykorzystanie surowców energetycznych do produkcji energii. Wskazano, oprócz źródeł zagrożeń, rozwiązania podejmowane przez państwo, które mają na celu zapewnić bezpieczeństwo ekologiczne.