Aspekty bezpieczeństwa i porządku publicznego - Strzemińska, Małgorzata (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Artykuł poświęcony jest aspektom bezpieczeństwa i porządku publicznego. Celem pracy jest usystematyzowanie wiedzy w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa obywateli w świetle powszechnie obowiązujących przepisów prawa. Ma ona również przypomnieć o jednym najważniejszym obowiązku, jakim jest „Obrona Ojczyzny przez każdego obywatela polskiego ” – art. 85 ust. 1 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej. Szczegółowa analiza tematu mojej pracy, w oparciu o obowiązującą literaturę oraz akty normatywne pozwoliła na przygotowanie pracy wg następujących zagadnień w zakresie: bezpieczeństwa we współczesnym świecie, charakterystyki współczesnych zagrożeń, kompetencji administracji rządowej i samorządowej w sferze bezpieczeństwa oraz zadań realizowanych przez ogniwa ochrony państwa w zakresie kształtowania bezpieczeństwa.