Zagrożenia bezpieczeństwa państwa - Pawliszak, Ewa; Skupień, Sabina (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Powyższy artykuł przedstawia współczesne zagrożenia bezpieczeństwa państwa, które mogą doprowadzić do zaburzenia ładu w danym kraju. Opracowanie zawiera również wyjaśnienie podstawowych pojęć odnoszących się do tematu oraz ich krotką charakterystykę. Nakreślone zostały potencjalne skutki współczesnych zagrożeń i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom. Gdzie główną rolę odgrywają organy i urzędy stojące na straży bezpieczeństwa państwa, które zostały przedstawione. W Polsce przyjął się podział na zagrożenia polityczne, ekonomiczne, wewnętrzne, psychospołeczne, ekologiczne oraz militarne. Warto podkreślić, iż ważne dla bezpieczeństwa państwa jest utrzymanie zdolności do reagowania odpowiednio do zaistniałej sytuacji.