Determinanty migracji zarobkowych młodych mieszkańców Podkarpacia w świetle badań bezpośrednich - Wolanin-Jarosz, Elżbieta (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
W opracowaniu skoncentrowano się na rozpoznaniu głównych celów i czynników warunkujących wyjazdy zarobkowe Polaków z regionu Podkarpacia. Zasadnicza część publikacji – empiryczna opiera się na wynikach badań bezpośrednich przeprowadzonych wśród młodych mieszkańców Podkarpacia (próba pilotażowa – 120 osób). Wyniki badań bezpośrednich przeprowadzonych wśród osób, które wyjeżdżały za granicę z województwa podkarpackiego wykazują, że najważniejszym celem emigracji była chęć stabilizacji materialnej orazuniezależnienie finansowe. Ponadto, najistotniejszymi czynnikami decydującymi o emigracji okazały się: niekorzystna sytuacja materialna respondentów w Polsce oraz brak szans na stałą pracę w kraju. Zjawisko emigracji zagranicznej pociąga za sobą ogromne konsekwencje wpływające zarówno na funkcjonowanie gospodarki, jak i całego społeczeństwa Polski. Biorąc pod uwagę skutki emigracji, zarówno szanse, jak i zagrożenia, państwo powinno bardzo rozważnie formułować strategie w zakresie polityki ekonomicznej i migracyjnej.