Motywowanie jako podstawowy element zarządzania personelem - Maziarz, Piotr (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
W artykule przedstawiono zagadnienia motywowania jako elementu zarządzania personelem. Zwrócono uwagę na istotę i znaczenie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwach. Przybliżono definicję zasobów ludzkich, określono znaczenie oraz sposób zarządzania nimi. Przeprowadzono analizę funkcjonowania systemumotywacyjnego na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa i przedstawiono system motywacyjny panujący w firmie.