Współczesne wyzwania dla zarządzania wiedzą w kontaktach offsetowych - Rawska, Katarzyna (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
W artykule scharakteryzowano transakcje offsetowe i przedstawiono przyczyny stosowania mechanizmów offsetowych w kontekście globalnym i zarządzania wiedzą, ze szczególnym uwzględnieniem polskich w tym zakresie. Aby lepiej przedstawić problem, omówiono podstawy prawne zawierania umów offsetowych oraz przykłady alokacji w innych krajach świata.