Prawno-historyczne aspekty przeciwdziałania ryzykom korupcyjnym - Franchuk, Vasyl (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
Aby skutecznie zwalczać przestępstwa związane z korupcją, ważne jest, by wyjaśnić historyczne aspekty i warunki wstępne wystąpienia tego zjawiska, a w szczególności niektórych ich typów, które stały się dziś powszechne. W tym kontekście szczególne znaczenie ma analiza prac badawczych naukowców krajowych i zagranicznych. Pozwoli to, we współczesnych realiach, na uzasadnienie zaleceń zmierzających do udoskonalenia ustawodawstwa.