Rola inwestycji zagranicznych w kreowaniu rozwoju systemu społeczno-gospodarczego - Balicki, Michał; Jaki, Andrzej; Rojek, Tomasz (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Inwestycje zagraniczne stanowią szczególną formę międzynarodowego obrotu kapitału. W jego efekcie następuje nie tylko transfer środków pieniężnych, innowacji, kapitału intelektualnego, ale również transfer konkretnych dóbr inwestycyjnych. Są to inwestycje o charakterze majątkowym, które powinny służyć nawiązywaniu stałych kontaktów międzynarodowych między państwami wymiany. Budują trwałe związki gospodarcze oparte na lokowaniu własności, co skłania podmioty międzynarodowe do zabiegania o bezpieczeństwo biznesowe. Jednocześnie wywierają silny, lecz zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na rozwój systemu społeczno-gospodarczego. W artykule przedstawiono istotę inwestycji zagranicznych, dokonano analizy ich czynników lokalizacyjnych oraz skutków, ze szczególnym uwzględnieniem ich oddziaływania na rozwój systemu społeczno-gospodarczego w Polsce.