Pracownicze Plany Kapitałowe – funkcjonowanie, wdrażanie, rentowność - Dyrda-Maciałek, Sylwia (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Pracownicze Plany Kapitałowe to program dobrowolnego, długoterminowego oszczędzania, w finansowaniu którego, oprócz zatrudnionych, uczestniczą pracodawcy oraz państwo. Oczekiwania co do powszechności tego programu kapitałowego nie sprawdziły się, a po dwóch latach funkcjonowania PPK partycypacja w programie utrzymuje się na poziomie ponad dwukrotnie niższym od zakładanego. Znaczące zwiększenie zainteresowania programem PPK byłoby możliwe pod warunkiem podjęcia przez rządzących działań umacniających zaufanie pracowników do instrumentów systemu emerytalnego oraz intensyfikujących upowszechnianie wiedzy o funkcjonowaniu tego systemu.