Amortyzacja znaku towarowego jako źródło finansowania działalności przedsiębiorstwa - Uryniak, Marek (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Prowadzenie działalności gospodarczej wymaga zaangażowania składników majątkowych, które muszą być w określony sposób sfinansowane. Nie ulega wątpliwości, że do prowadzenia działalności gospodarczej potrzebne są środki pieniężne. Na rożnych etapach funkcjonowania przedsiębiorstwa sposób finansowania jego działalności może przybierać rożne formy. Jedną z nich może być finansowanie z wykorzystaniem amortyzacji wybranych składników majątkowych. W tym ujęciu interesującym wydaje się finansowanie działalności przedsiębiorstwa z wykorzystaniem amortyzacji znaku towarowego. Celem opracowania jest przedstawienie wykorzystania amortyzacji znaku towarowego w finansowaniu działalności na wybranym przykładzie. Dla realizacji tego celu w opracowaniu przedstawiono ogólną charakterystykę źródeł finansowania działalności przedsiębiorstwa ze szczególnym uwzględnieniem amortyzacji jako źródła finansowania kapitału własnego.