Bezpieczeństwo społeczne imigrantów w dobie pandemii COVID-19 - Konecka-Szydełko, Bożena (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Imigranci i imigrantki to grupy szczególnie dotknięte skutkami pandemii COVID-19 oraz wprowadzonymi w związku z nią ograniczeniami w życiu społecznym i gospodarczym. Globalny kryzys, który wirus wywołał z początkiem 2020 r., drastycznie zmienił życie ludzi w wielu aspektach, ale zmiany te były rożne wśród rożnych grup społecznych. Na sposób radzenia sobie z wyzwaniami, jakie obecna sytuacja stawia przed migrantami, wpływa wiele czynników, w tym przede wszystkim sytuacja prawna (status imigrantów, legalizacja pobytu itp.), sytuacja branży, w której pracują lub prowadzą działalność gospodarczą, warunki mieszkaniowe, poziom znajomości języka kraju, w którym mieszkają, stopień integracji ze społeczeństwem przyjmującym, dostęp do wiedzy o regulacjach i zmianach wprowadzanych przez administrację państwową i samorządową, dostęp do sieci wsparcia zarówno na miejscu, jak i za granicą (w tym w kraju pochodzenia), nastroje społeczne w stosunku do obcokrajowców, obecność programów wsparcia skierowanych do poszczególnych grup. Wszystkie wskaźniki wskazują, że imigranci i ich dzieci zostały nieproporcjonalnie dotknięte pandemią i prawdopodobnie będą nadal bardzo dotknięte, zarówno w odniesieniu do zdrowia, jak i wyników integracji.