Ocena poziomu bezpieczeństwa publicznego w powiecie jarosławskim w latach 2017–2020 - Szczypta-Kłak, Barbara (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Proces zarządzania bezpieczeństwem publicznym jest składową działań wielu osób, instytucji publicznych i prywatnych, współpracujących ze sobą w celu zapewnienia bezpieczeństwa obywatelom oraz minimalizowania skutków występujących zagrożeń. Przedmiotem niniejszej pracy jest ocena poziomu bezpieczeństwa publicznego w powiecie jarosławskim w latach 2017–2020 oraz próba odpowiedzi na pytania, jakie są największe zagrożenia bezpieczeństwa w powiecie jarosławskim? Jaki jest poziom poczucia bezpieczeństwa ludności w powiecie jarosławskim? Jaka jest ocena działań władz samorządowych przez mieszkańców powiatu w zakresie ochrony bezpieczeństwa publicznego? Jakie są oczekiwania mieszkańców powiatu jarosławskiego w zakresie bezpieczeństwa?