Przewaga konkurencyjna współczesnego przedsiębiorstwa - Kożak-Siara, Tatiana; Olak, Andrzej (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Współczesne przedsiębiorstwo, które pragnie przetrwać w nieprzewidywalnych warunkach, postawione zostało przed koniecznością sprostania wyzwaniom płynącym z rynku i konkurencji. Powinno więc wykształcić trwałe atuty, które wyróżnią je na tle konkurencji, zadecydują o jego unikalności i pozwolą osiągnąć trwałą przewagę konkurencyjną przez długi okres. Przedsiębiorstwo musi więc przeprowadzić działania na rożnych obszarach funkcjonowania, czyli projektowania, produkcji, marketingu, sprzedaży, promocji i dystrybucji. Ponadto należy zwrócić uwagę na konieczność wypracowania atrybutów, które stanowią swoistą odpowiedź na pojawiające się bodźce płynące z otoczenia rynkowego. Niewątpliwie takim atrybutem jest zwinność pracownicza w organizacji. Zwinność powinna być traktowana jako źródło przewagi konkurencyjnej, którą przedsiębiorstwo może wypracować za pomocą atrybutów zwinności zapewniających efektywne i błyskawiczne reagowanie na zmiany rynkowe i pojawiające się bodźce. Zatem warunkiem uzyskania ugruntowanej pozycji w świecie biznesu powinny być: elastyczna współpraca z otoczeniem, silna orientacja na klienta oraz zdolność do rekonfiguracji procesów biznesowych. Na rynku przetrwać może tylko przedsiębiorstwo zwinne, bystre, w pełni adaptujące się do nowych warunków otoczenia. Cechy zwinności przedsiębiorstwa, jego struktura sieciowa przyczyniają się w dużej mierze do uzyskania przewagi konkurencyjnej. Dzięki zwinności przedsiębiorstwa mogą skutecznie reagować na nieprzewidywalne zmiany.