O pewnych własnościach zbioru Cantora - Banaś, Józef; Krajewska, Monika (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Praca poświęcona jest przedstawieniu pewnych własności zbioru zwanego zbiorem Cantora. Zbiór Cantora jest bardzo ważnym zbiorem w matematyce i odgrywa fundamentalną rolę w wielu rozumowaniach matematycznych. Z drugiej strony zbiór Cantora jest przykładem tzw. fraktala, a więc zbiorem, który w świetle ostatnich badań znajduje zastosowanie w naukach ekonomicznych. W przedkładanej pracy podajemy właśnie takie własności zbioru Cantora, które można opisać w prosty sposób językiem geometrycznym i algebraicznym. Ponadto własności te są dość zaskakujące i wyróżniają zbiór Cantora spośród innych zbiorów.