Wypalenie zawodowe – analiza skutecznych metod przeciwdziałania - Szydłowska, Magdalena Joanna; Pasieczna, Aleksandra Helena (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Artykuł analizuje zjawisko wypalenia zawodowego, określanego też jako syndrom burnout. Zastosowanie tego terminu możliwe jest także poza obszarem zawodowym. Omówiony został syndrom wypalenia dotykający pracowników na różnych szczeblach, wynikający z indywidualnych doświadczeń i struktury organizacji. Artykuł skupia się na głównych objawach wypalenia zawodowego, a także analizuje metody radzenia sobie z nim, zwracając uwagę na potrzebę nauki konkretnych umiejętności. Podkreśla także konsekwencje stosowania technik emocjonalnego dystansowania się w różnych zawodach oraz przedstawia sposoby minimalizowania ryzyka wypalenia zawodowego.