Motywacja i ocena pracownika jako element zarządzania – różnice generacyjne a strategia w podejściu do motywacji pracownika - Maziarz, Piotr; Wojtowicz-Żygadło, Jolanta (Współczesne Problemy Zarządzania, 2023)
Motywacja pracowników w warunkach współczesnego świata jest jednym z podstawowych i kluczowych elementów efektywnego zarządzania w zakresie zasobów ludzkich. Motywowanie pracowników przynosi dla przedsiębiorstwa takie efekty jak wyższa jakość pracy oraz wzrost produktywności w organizacji, co ma istotny wpływ na postrzeganie firmy na rynku pracy oraz odnoszenie sukcesów i zysku. Jednym z najważniejszych narzędzi, które służy do motywowania zatrudnionych jest okresowy system oceny pracowników. W artykule przedstawiono jakie czynniki wpływają na motywację pracowników, będących przedstawicielami trzech różnych pokoleń w wieku produkcyjnym, czyli generacje X, Y i Z, oraz jakie są między nimi różnice.