Procedura zarządzania ryzykiem zgodnie z wymaganiem AQAP (Allied Quality Assurance Publication – publikacja standaryzacyjna dotycząca zapewnienia jakości) na przykładzie spółki produkcyjnej – analiza - Popek, Stanisław (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Zarządzanie ryzykiem definiowane jest jako proces identyfikacji, oceny, zmniejszania i monitorowania ryzyka występującego podczas realizacji podejmowanego przez organizację przedsięwzięcia. W związku z faktem, że współczesną gospodarkę charakteryzuje duże tempo zmian, co pociąga za sobą nieustannie zmieniające się warunki, które rozumiane są jako otoczenie organizacji i jej uwarunkowania gospodarcze, w celu podniesienia skuteczności swoich działań niezbędne staje się zwrócenie bacznej uwagi na poszukiwanie obszarów ryzyka oraz rozpoznanie czynników zagrażających działalności przedsiębiorstw. Wpływa to bowiem na skuteczność zarządzania ryzykiem. Celem niniejszej pracy jest analiza funkcjonowania procedury przewidzianej przez wymagania normy AQAP 2120, związanej z zarządzaniem ryzykiem w organizacji o charakterze produkcyjnym, powiązanej z sektorem obronnym. Przeprowadzona analiza pozwoliła na wskazanie korzyści makroi mikroekonomicznych, jakie zastosowanie tej procedury przynosi analizowanej organizacji i stanowić może swoisty wzorzec metodologiczny dla innych organizacji.