Ocena atrakcyjności ekonomicznej organizacji sektora spożywczego - Popek, Adam (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Współczesną gospodarkę charakteryzuje duże tempo zmian, co pociąga za sobą nieustannie zmieniające się warunki, które rozumiane są jako otoczenie organizacji i jej uwarunkowania gospodarcze, dlatego każde z funkcjonujących obecnie przedsiębiorstw, których rozwój oparty jest w pewnym stopniu na niestabilnych i nieprzewidywalnych warunkach działalności, zmuszone jest do elastyczności działania. W celu podniesienia skuteczności swoich działań, niezbędna staje się więc diagnoza własnego stanu i analiza otoczenia. W związku z tym, celem niniejszej pracy była identyfikacja atrakcyjności ekonomicznej przedsiębiorstwa branży spożywczej oraz analiza procesów w jego otoczeniu. W ramach pracy opracowano pesymistyczny, optymistyczny, najbardziej i najmniej prawdopodobny scenariusz rozwoju przedsiębiorstwa oraz scenariusze możliwych zdarzeń uwzględniające prawdopodobieństwo wystąpienia wybranych czynników.