Formowanie i rozwój przestrzeni społeczno-gospodarczej regionu przygranicznego w świetle teorii konwergencji - Kucab-Bąk, Katarzyna (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
Cechami charakterystycznymi regionu transgranicznego w aspekcie wsparcia i wdrażania procesu konwergencji są: jednorodność przestrzenno-geograficzna, instytucjonalna tożsamość prawna, integracja komunikacyjna, tożsamość społeczno-kulturowa i koordynacja rynku. Każda z nich wywiera wpływ na konwergencję społeczno-gospodarczą obszarów przygranicznych wchodzących w skład regionu transgranicznego.