Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w oparciu o proces wdrażania systemu HACCP w wybranych zakładach przemysłu spożywczego - Maziarz, Piotr (Współczesne Problemy Zarządzania, 2019)
W artykule podjęto próbę oceny procesu wdrażania systemu HACCP w zakładzie przemysłu piekarniczego i zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Do realizacji przyjętego celu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego oraz analizę dokumentów zakładowych. Zarządzanie jakością żywności jest na owe czasy koniecznym elementem, na którym przemysł spożywczy opiera swoje funkcjonowanie. Podstawowym narzędziem w dążeniu do wysokiej jakości żywności jest system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uznany powszechnie za najbardziej skuteczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Skuteczność wdrożenia i funkcjonowania systemu HACCP uwarunkowana jest właściwym zaprojektowaniem samego przedsięwzięcia, z uwzględnieniem szeroko rozumianych zasad zarządzania jakością w każdym obszarze działania przedsiębiorstwa.