Przestępczość transgraniczna w latach 2015–2017 zagrożeniem dla bezpieczeństwa wewnętrznego państwa w świetle danych statystycznych Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w Przemyślu - Kozłowski, Piotr (Współczesne Problemy Zarządzania, 2020)
Powyższy artykuł omawia kwestię przestępczości transgranicznej. Artykuł składa się z dwóch integralnych części. W pierwszej Autor prezentuje podstawowe pojęcia z zakresu przestępczości transgranicznej oraz rolę i zadania Straży Granicznej w zwalczaniu przestępczości granicznej. W drugiej części, na podstawie danych statystycznych Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w zakresie zwalczania przestępczości granicznej. Autor pokazuje wkład formacji granicznej w podniesienie stanu bezpieczeństwa wewnętrznego państwa. Powyższy artykuł stanowi zaczątek do dyskusji nad rolą formacji granicznych w zwalczaniu przestępczości zorganizowanej.