Kapitał ludzki sektora MŚP w procesie aktywizacji wiejskiej przestrzeni gospodarczej - Fedan, Roman; Kłak, Dariusz (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
W niniejszej publikacji uwagę skoncentrowano na sektorze MŚP, który dzięki skupionemu w nim kapitałowi ludzkiemu kreuje wzrost gospodarczy oraz standard życia mieszkańców, szczególnie w rejonach peryferyjnych. Prócz uwarunkowań funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw oraz roli władz samorządowych w przekształcaniu wiejskiej przestrzeni społeczno-gospodarczej, przedstawiono pojmowanie istoty przedsiębiorczości i sposoby kategoryzowania przedsiębiorstw w oparciu o uregulowania prawne, scharakteryzowano również zróżnicowane modele zachowań przedsiębiorstw w odniesieniu do otoczenia. Ponadto, w oparciu o analizę danych źródłowych obejmujących okres czteroletni, ukazano zmienność liczebną podmiotów gospodarczych w powiecie jarosławskim, uwzględniając układ dynamiczny oraz strukturę własnościową i organizacyjno-prawną badanych przedsiębiorstw.