Współczesne zagrożenia a bezpieczeństwo państwa - Bąk, Tadeusz; Błażejewska, Beata (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Celem artykułu jest ukazanie zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa Polski. Na początku autor charakteryzuje rodzaje zagrożeń oraz przyczyny i skutki zagrożeń bezpieczeństwapaństwa. Zagrożenia nierozerwalnie wiążą się z bezpieczeństwem, dlatego też autor definiuje pojęcie bezpieczeństwa, przedstawia jego istotę, a następnie typologię.Bezpieczeństwo państwa zależne jest w dużej mierze od decyzji i działań podejmowanychprzez władze państwowe, w związku z tym w artykule wskazano cele polityki bezpieczeństwapaństwa. Na koniec podano najistotniejsze metody zapewnienia bezpieczeństwawewnętrznego Polski, konkludując, że współczesne wyzwania i zagrożenia mają przedewszystkim niemilitarny charakter o bardzo szerokim zasięgu oddziaływania, co nadaje im nowy wymiar, trudny do opanowania.