Bezpieczeństwo militarne państwa - Czternastek, Mariusz; Torbiczuk, Grzegorz (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Autorzy artykułu przedstawiają problematykę bezpieczeństwa militarnego oraz pokazują wpływ siły militarnej na bezpieczeństwo państwa. Zwrócono uwagę na fakt, iż bezpieczeństwo militarne w dzisiejszych czasach stanowi jeden z działów bezpieczeństwa narodowego oraz zaczęło stanowić jeden z wielu sektorów. Rozpoczynając rozważania, autorzy w pierwszej kolejności przedstawiają historyczne i obecne znaczenie bezpieczeństwa militarnego na sytuację w państwie oraz na świecie. Następnie opisują czynniki wpływające na bezpieczeństwo militarne i przedstawiają działalność Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz wpływ członkostwa na bezpieczeństwo w państwie. Celem artykułu jest pokazanie, jak ważnym elementem jest siła militarna do wywierania wpływów zarówno politycznych, gospodarczych, jak i tych mniej istotnych oraz ukazanie bezpieczeństwa militarnego jako ważnego elementu, któremu trzeba poświęcić specjalną uwagę, ciągle modernizować i udoskonalać.