Determinanty bezpieczeństwa ekonomicznego państwa - Kożak-Siara, Tatiana; Majkowska, Joanna (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Autorki artykułu w pierwszej części definiują bezpieczeństwo ekonomiczne oraz przedstawiają definicję na dwóch płaszczyznach: społeczno-gospodarczej oraz ekonomiczno-obronnej. Zwracają uwagę, iż bezpieczeństwo ekonomiczne jest pojmowane jako część składowa problemów politycznych. Kolejno, charakteryzują szczegółowo najważniejsze zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego państwa, a także przedstawiają podział ryzyka na grupy. Artykuł pokazuje, jak ważną rolę w systemie bezpieczeństwa państwa odgrywa zarządzanie ryzykiem oraz jak duży wpływ ma rozwój gospodarczy na bezpieczeństwo ekonomiczne państwa. Z tej przyczyny utrzymanie równowagi gospodarczej pozwoli państwu na zapewnienie swoim obywatelom poczucia bezpieczeństwa, jak i zapewnienia minimalnych potrzeb do godnego bytowania.