Identyfikacja zagrożeń krytycznej infrastruktury państwa - Kolano, Sylwia (Współczesne Problemy Zarządzania, 2018)
Infrastruktura krytyczna pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu państwa oraz ma istotny wpływ na poczucie bezpieczeństwa obywateli. Stąd też wynika, że jej ochrona jest jednym z priorytetów, gdyż zapewnia jej prawidłowe funkcjonowanie bądź szybkie odtworzenie w przypadku zagrożeń. Wszelkie rodzaje zagrożeń w tym naturalne i techniczne oraz terroryzm nabrały dużego znaczenia z racji coraz bardziej współzależnych systemów i zwiększenia ich podatności na niebezpieczeństwo. Istotne jest definiowanie, śledzenie i ciągłe analizowanie tych zagrożeń, gdyż wraz z ich zmianą charakteru należy podejmować nowe działania zapobiegawcze.