Analiza wybranych czynników kształtowania struktury finansowania przedsiębiorstw w Polsce w latach 2015‒2019 - Miarecka, Anna (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Pozyskiwanie kapitałów obcych w warunkach ograniczonych możliwości finansowania własnego jest naturalnym procesem decyzyjnym w każdej firmie. Czynników kształtowania struktury finansowania jest wiele, z których kluczową rolę przypisuje się kosztowi kapitału oraz ryzyku. Autorka w oparciu o badania własne dokonuje oceny wpływu wybranych czynników na strukturę finansowania przedsiębiorstw w Polsce. Szczególna uwaga została skupiona na osiąganej rentowności oraz strukturze aktywów. Dokonano także oceny strategii finansowania w oparciu o relacje majątkowo-kapitałowe przedsiębiorstw.