Stopień i zakres efektywności kształcenia w PWSTE w Jarosławiu a zapotrzebowanie absolwentów na lokalnym i regionalnym rynku pracy - Malcherczyk, Barbara; Fedan, Roman (Współczesne Problemy Zarządzania, 2021)
Problematyka artykułu dotyczy efektywności kształcenia studentów w Państwowej Wyższej Szkole Techniczno-Ekonomicznej w Jarosławiu, w kontekście zapotrzebowania absolwentów na lokalnym i regionalnym rynku pracy. Analizie poddano stopień przygotowania i efektywności pracy kadry naukowo‐dydaktycznej, zakres i przydatność bazy lokalowej wraz z wyposażeniem technicznym i dydaktycznym oraz efektywność kształcenia dla potrzeb rynku pracy. W tym celu przeprowadzono badania własne z wykorzystaniem ankiety wśród 190 respondentów, którymi byli studenci i absolwenci jarosławskiej uczelni, pozwalające na ustalenie stosownych wniosków merytorycznych i aplikacyjnych.