Styl kierowania jako wyznacznik zarządzania lokalami gastronomicznymi typu weselnego na przykładzie Duet w Przeworsku - Cyrek, Magdalena; Fedan, Roman (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Styl kierowania jako wyznacznik zarządzania lokalami gastronomicznymi typu weselnego na przykładzie Duet w Przeworsku. Efektywne kierowanie personelem w firmie stanowi coraz większe wyzwanie dla przełożonych. Od nich zależy, jaki styl kierowania będzie stosowany w ich przedsiębiorstwie. W artykule zaprezentowano analizę dorobku literatury dotyczącego stylów kierowania oraz wyniki badań własnych przeprowadzanych w organizacji. Wśród przyjętych celów za najistotniejszy uznano: – ukazanie metod wpływu przełożonego na skuteczną pracę personelu tak, aby przedsiębiorstwo osiągnęło sukces, Dla zrealizowania pełnej problematyki pracy sformułowano także hipotezę badawczą: – efektywna i sprawna kadra zarządzająca otwarta na współpracę z personelem, wpływa na zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa i zwiększenie sprawności przedsiębiorstwa. Materiał empiryczny w pełni potwierdza przyjęty cel i założenia badawcze oraz formułuje określone wnioski końcowe.