Model Samuelsona podziału dochodu narodowego i jego uogólnienia - Banaś, Józef; Krajewska, Monika (Współczesne Problemy Zarządzania, 2022)
Celem pracy była analiza podziału dochodu narodowego przeprowadzona w oparciu o model zaproponowany przez Samuelsona. Model ten opiera się na wykorzystaniu teorii równań różnicowych. W pracy pokazano, że wspomniany model Samuelsona prowadzi do równania różnicowego liniowego rzędu drugiego o współczynnikach stałych, niejednorodnego. W przedkładanej pracy przeprowadzono wszechstronną analizę zachowania się rozwiązań otrzymanego równania różnicowego. Analizę tę przeprowadzono w oparciu o interpretację ekonomiczną zachowania się tych rozwiązań. Ponadto, rozpatrzone zostało pewne uogólnienie modelu Samuelsona związane z konkretną sytuacją ekonomiczną. Przeprowadzono również analiza zachowania się rozwiązań równania różnicowego modelującego tę uogólnioną sytuację.